Recepti - Kreme - Kompoti - Sladoled - Sokovi - Napici

08 veljače 2009

Sladoled od čokolade s vrhnjem

Sastojci: 30 dkg
2 dcl vode
4 dcl sirup-šećera vanilija
3 dcl slatkog vrhnja
malo salmijaka
malo soli

Priprema sladoleda: Izreže se na komadiće 35 dkg čokolade i kuha u 2 dcl vode. Pusti se ohladiti i dobro izmiješa sa 4 dcl sirup-šećera s valilijom i 3 dcl slatkog vrhnja, stavi se u oblik sladoleda u stroj i vrti dok se ne smrzne. Kotlić ili posuda za sladoled mora biti savršeno čista, a njezin otvor mora se premazati maslacem. Posuda se vrti 1 sat neprekidno. Rubovi se obrišu. Poslije pola sata sladoled se izmiješa srebrnom žlicom i opet rubovi premažu i stave na led. Da se sladoled brže stvrdne, stavi se na led malo salmijaka. Led se izlomi u male komadiće i dobro posoli.
Također se može staviti, ako se ima pri ruci, i u električni stroj za sladoled.